Китарата е вълшебно нещо, така Дейвид Гилмор отговаря  на въпроса

...
Китарата е вълшебно нещо, така Дейвид Гилмор отговаря  на въпроса
Коментари Харесай

Дейвид Гилмор: Китарата е вълшебно нещо

" Китарата е вълшебно нещо ", по този начин Дейвид Гилмор отговаря  на въпроса за какво е избрал този инструмент. Дали обаче вълшебникът не е самият Гилмор, е въпросът, който почитателите на именития музикант си задаваме с признателност за подарените страсти и чувството за допиране до онази божественост на музиката, с която той ни подарява.

Да слушаш Гилмор, изключително по време на концертните му осъществявания също е магично чувство, композиция от възторг, удивление и поклонение пред невероятния му гений, на който се радваме към този момент повече от 5 десетилетия.  
    View this post on Instagram           
A post shared by David Gilmour (@davidgilmour)

За Гилмор всичко стартира с подарената му от комшия китара, когато е на 13 години. Към Пинк Флойд  се причислява през 1968 година Тандемът Дейвид Гилмор - Роджър Уотърс, дружно с другите членове на групата - Ричард Райт и Ник Мейсън, записва някои от най-великите рок песни на всички времена.

Гилмор записва четири соло албума, като и четирите съумяват да влязат в американската ранглиста топ 40.

Легендарният китарист се отнася съществено и към климатичните промени и следствията от това. В помощ на битката с световната климатична рецесия през 2019 година продаде на търг 126 китари от персоналната си сбирка.

Дейвид Гилмор има и друга огромна пристрастеност - авиацията. Притежава сбирка от типичен самолети и основава лична самолетна компания, посредством която ги ръководи.

Ако използваме клишето, че музиката на Пинк Флойд е издържала тестването на времето, няма да сгрешим. Това което потърсихме обаче е отговор на въпроса кои от всички части включени в 15-те албума на групата са обичани за самия  Гилмор. А отговора намерихме в изявление за  Billboard от 2006 година, в което изключителният и по този начин специфичен за нас китарист дава отговор на въпроса кои са обичаните му песни на групата. Вижте ги.

Shine On You Crazy Diamond

Песента  се състои от 9 елементи и е от албума Wish You Were Here, публикуван през 1975 година  Тя е трибют към първия вокалист на групата Сид Барет. За пръв пък е  представена пред аудитория през 1974 година, по време на лятното турне на Пинк Флойд във Франция.

Wish You Were Here

Едноименната ария от албума ви предлагаме да чуете в взаимно осъществяване на  Роджър Уотърс с различен извънреден музикант Ерик Клептън от концерта Tsunami Aid през 2005 година

 Comfortably Numb 

Песента е от двойния албум The Wall от 1979 година Работното ѝ заглавие е The Doctor. Това е и последната ария, която Уотърс, Гилмор, Райт и Мейсън извършват дружно през 2005 година.

High Hopes

Парчето е част от албума от 1994 година The Division Bell. Музиката е написана от Дейвид Гилмор, а текстът от него и Поли Самсън. Това е самобитен роман на историята на групата, от техните ранни години, през грандиозния триумф с албумите The Dark Side of the Moon и The Wall, до раздялата и момента, когато всеки от членовете продължава своята независима кариера.

The Great Gig in the Sky

Това е една от дребното песни на Пинк Флойд, в които употребяват женски вокал. Алън Парсънс, който продуцира  албума, притегля певицата Клеър Тори, с цел да изпее партията си интуитивно без думи, само че с доста страст и несъмнено това е верен ход, тъй като осъществяването и Дейвид Гилмор дефинира в изявление за Mojo като „ оргазмено ”.

Echoes

Шестата и последна ария в албума им Meddle от 1971 година е с дълготрайност цели 23 минути и половина. Според критиците Echoes е изключително значима за Пинк Флойд тъй като бележи прехода сред ранния пробен интервал на групата към последвалия им нечуван триумф.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР